A logo for dierenkliniek papendrecht with a dog , cat , and rabbit.

Reptielen

Huisvesting

Reptielen omvatten een erg grote groep dieren die onder erg verschillende omstandigheden over verschillende werelddelen voorkomen. 


Ruwweg gaat het om hagedissen, slangen en schildpadden maar ook deze zijn opgedeeld in diverse subgroepen in andere leefomstandigheden.


Deze omstandigheden moeten zo goed mogelijk nagebootst worden in de huisvesting van het reptiel. Een toekomstige eigenaar dient zich dus erg goed in te lezen alvorens tot de aanschaf van een reptiel over te gaan. Het niet correct huisvesten van uw reptiel resulteert steevast in stress, afwijkende groei, ziektes en vaak sterfte op kortere termijn.



Een goede huisvesting omvat 

  • Een geschikt terrarium: denk hierbij aan grootte, voldoende schuilmogelijkheden, een apart leggedeelte en correct bodemmateriaal.
  • Aangepaste warmte en licht: warmtelampen of kabels zorgen voor een temperatuurgradiënt in het verblijf. Daarnaast moet er naast algemeen licht ook UV-B licht voorzien worden. Dit voor de productie van vitamine D3 wat een belangrijke rol speelt in de calciumhuishouding. Deze UV-B lampen moeten vaak vervangen worden en dienen relatief dicht bij het reptiel opgehangen te worden. De UV-B sterkte is erg diersoort specifiek.
  • Een correcte luchtvochtigheid aangepast aan de diersoort.



Uitgebreide ervaring 

Dierenarts Sabbe heeft uitgebreide ervaring met het klinisch onderzoek van reptielen.  Deze wordt erg vaak aangevuld met een ontlastingsonderzoek. Indien nodig kan er bloedonderzoek uitgevoerd worden, swabname voor bepaalde besmettelijke ziektes of röntgenonderzoek.


Er is ook uitgebreide ervaring met chirurgie met aangepaste narcose (legnood, follikelstase, staartamputatie, …)



Een close-up van een slang die zijn tong uitsteekt.
Een groene kameleon loopt over een weg.
Share by: