A logo for dierenkliniek papendrecht with a dog , cat , and rabbit.

Huisdieren gaan ook graag in winterslaap

Sommige huisdieren houden graag een winterslaap

Sommige dieren houden een winterslaap, anderen een winterrust. Dit om de gure wintermaanden en het voedseltekort te overleven.

Het verschil zit hem in de intensiteit. Bij een winterslaap zakt de lichaamstemperatuur heel sterk (tot enkele graden boven of rondom het vriespunt). Ook de ademhaling en het hartritme dalen fors. Dit om het energieverlies in de winter zoveel mogelijk te beperken. Een winterrust is minder extreem. De lichaamstemperatuur daalt maximaal enkele graden.

Daarnaast worden winterrustende dieren (zoals beren en dassen) enkele keren wakker om wat te eten.

Reptielen zijn ectotherme dieren, wat betekent dat zij geen eigen lichaamstemperatuur hebben maar dat zij de omgevingstemperatuur aannemen. Daarom houden reptielen uit een gematigd klimaat zoals Griekse landschildpadden standaard een winterslaap.

Ze hebben deze ook nodig om in het voorjaar in paarstemming te komen. Het is wel erg belangrijk dat een schildpad in een goede conditie is om de winterslaap in te gaan. Dat betekent een gezond gewicht en vrij van parasieten. Het advies is om een ontlastingonderzoek uit te laten voeren.

Erg jonge dieren en zieke dieren moeten binnen gehouden worden met een constante temperatuur en daglichtlengte waardoor zij niet in winterslaap gaan.



De schildpad moet over een periode van enkele weken blootgesteld worden aan lagere temperaturen alvorens uiteindelijk op een koele plek weggezet te worden. Ook moet er gevast worden. Tijdens die voorbereidingsperiode is het raadzaam om enkele keren de schildpad te baden zodat de darmen leeg zijn. Dit om rotting van voedselresten in de schildpad te voorkomen.



Zowel buiten in een vorstvrije box (met stro en droge bladeren), als binnen in een kelder of in de koelkast kan overwinterd worden. Ideaal ligt de temperatuur rond de 5 graden Celsius. Bij temperaturen hoger dan 15 graden Celsius zal de schildpad fors afvallen. Wij raden aan om uw schildpad elke 2 weken te wegen. Het gewichtsverlies is minimaal en mag niet meer dan 7% bedragen van het lichaamsgewicht. 



De duur van de winterslaap is meestal van eind oktober tot maart - april. Bij binnenhuis overwinteraars kan dit ook ingekort worden tot februari mits de schildpadden de eerste maanden nog binnengehouden worden.

Bij het ontwaken van de schildpad is het verstandig om hem in lauw water te baden. Meestal wordt er snel weer gegeten. Als het langer dan 2 weken duurt , is het verstandig om de schildpad door ons na te laten kijken.


Recente Blogs

door Online-Creaties C. Reestman 19 okt., 2023
Receptie 18 november 12h00 op de praktijk
door dries 30 mrt., 2022
Vaak worden vogels pas aangeboden bij de dierenarts als deze al erg ziek zijn.
door dries 30 mrt., 2022
Als praktijk hebben wij besloten om in april extra aandacht te besteden aan de gezondheid van het konijn.
Show More
Share by: